waar kan je zien welke windows je hebt

waar kan je zien welke windows je hebt

Inhoudsopgave artikel

Ben je benieuwd naar de versie van Windows die momenteel op je computer staat? Of wil je weten welke Windows-editie je gebruikt? In dit artikel ontdek je verschillende methoden om deze informatie te controleren en te weten welke Windows-versie je hebt. Of je nu op zoek bent naar het uitvoeren van updates of het vinden van ondersteuning, het is essentieel om te weten welke Windows-versie je hebt.

Met behulp van eenvoudige stappen en handige tips, leer je hoe je de versie van Windows kunt controleren. Kom erachter waar je kunt kijken om te weten welke Windows op je pc staat en hoe je de informatie kunt vinden die je nodig hebt. Of je nu een beginnende gebruiker bent of meer ervaren, het controleren van je Windows-versie is een belangrijke stap in het onderhouden en gebruiksvriendelijk maken van je computer.

Lees verder om te ontdekken hoe je kunt controleren welke Windows-versie je hebt, welke Windows-editie je gebruikt en hoe je het build nummer van Windows kunt achterhalen. We bespreken ook verschillende methoden die je kunt gebruiken om je Windows-versie te vinden, zoals het instellingenmenu, de systeeminformatie en de opdrachtprompt. Daarnaast leggen we uit waarom het belangrijk is om te weten welke Windows-versie je hebt.

Blijf op de hoogte en verbeter je Windows-ervaring door te weten welke Windows-versie je hebt!

Controleren welke Windows editie je hebt

Als je wilt weten welke editie van Windows er op jouw computer geïnstalleerd is, zijn er verschillende manieren om dit te controleren. Het kennen van de Windows editie is belangrijk, omdat elke editie unieke kenmerken en functies heeft die invloed hebben op de manier waarop je jouw computer kunt gebruiken.

Een eenvoudige manier om de Windows editie te controleren, is via de systeeminformatie. Je kunt dit doen door naar het startmenu te gaan en “systeeminformatie” in te typen. Klik vervolgens op “Systeeminformatie” in de zoekresultaten om het venster met de systeeminformatie te openen.

In de systeeminformatie kun je verschillende details over je computer vinden, waaronder de Windows editie. Scroll naar beneden naar het gedeelte “Besturingssysteem” en zoek naar de regel met de naam “Editie”. Hier staat de naam van de Windows editie die momenteel op jouw computer is geïnstalleerd.

Als alternatief kun je ook het “Configuratiescherm” gebruiken om de Windows editie te controleren. Ga naar het startmenu, typ “Configuratiescherm” en open het configuratiescherm wanneer het wordt weergegeven in de zoekresultaten. Klik vervolgens op “Systeem en beveiliging” en selecteer “Systeem”. Op het volgende scherm vind je informatie over je computer, inclusief de Windows editie.

Een andere methode om de Windows editie te controleren is door het gebruik van de “Opdrachtprompt”. Open de Opdrachtprompt door naar het startmenu te gaan, “Opdrachtprompt” in te typen en op “Opdrachtprompt” te klikken in de zoekresultaten. Typ vervolgens het commando “winver” en druk op enter. Er verschijnt een nieuw venster met informatie over de Windows editie.

TIP: Als je het overzichtelijker wilt hebben, kun je er ook voor kiezen om een lijst te maken van alle Windows edities en de bijbehorende kenmerken. Zo kun je snel controleren welke editie je hebt en welke functies hierbij horen.

De afbeelding hieronder illustreert waar je kunt kijken om de Windows editie te controleren:

Met behulp van bovenstaande stappen kun je eenvoudig controleren welke Windows editie er op jouw computer is geïnstalleerd. Het kennen van de editie is essentieel om optimaal gebruik te kunnen maken van alle functies en mogelijkheden die jouw specifieke versie van Windows biedt.

Controleren welk Windows build nummer je hebt

In dit gedeelte ontdek je hoe je het build nummer van Windows kunt controleren. Het build nummer geeft aan welke versie en updates van Windows op je systeem zijn geïnstalleerd.

Om het build nummer van Windows te controleren, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Navigeer naar het Startmenu van Windows.
 2. Klik met de rechtermuisknop op ‘Deze pc’ of ‘Deze computer’.
 3. Selecteer ‘Eigenschappen’ in het contextmenu dat verschijnt.
 4. Een nieuw venster wordt geopend waarin je de Windows-versie en het build nummer kunt zien. Het build nummer wordt weergegeven naast de woorden ‘Windows-specificaties’.

Met deze eenvoudige stappen kun je snel controleren welk build nummer van Windows je hebt. Dit is handig om te weten, omdat sommige software en updates specifieke build nummers vereisen voor compatibiliteit en functionaliteit.

Door regelmatig je Windows build nummer te controleren, kun je er zeker van zijn dat je altijd de meest recente versie en updates van Windows gebruikt. Zo ben je goed voorbereid op eventuele wijzigingen of nieuwe functies die door Microsoft worden uitgebracht.

Achterhalen van de Windows-release

Wil je weten welke release van Windows je hebt geïnstalleerd? Dan ben je hier aan het juiste adres! Windows brengt regelmatig nieuwe releases uit, elk met verschillende verbeteringen en updates. Het is handig om te weten welke release je hebt, omdat dit je kan helpen bij het begrijpen van de functies en mogelijkheden van je besturingssysteem.

Om achter de release van Windows te komen, zijn er verschillende opties beschikbaar. Hier zijn enkele methoden die je kunt proberen:

 1. Controleer het instellingenmenu van Windows en zoek naar informatie over de versie en release.
 2. Gebruik de opdrachtprompt en voer specifieke commando’s in om de releasegegevens van Windows te krijgen.
 3. Raadpleeg de systeeminformatie van je computer om gedetailleerde informatie over de release van Windows te vinden.

Een handige manier om snel de release van Windows te achterhalen, is door de volgende stappen te volgen:

Methode 1: Controleren via het instellingenmenu

 1. Open het Startmenu en klik op het tandwielpictogram om de Instellingen te openen.
 2. Navigeer naar het menu met de naam ‘Systeem’.
 3. Klik op de optie ‘Info’ in het zijmenu.
 4. Scroll naar beneden en zoek naar de sectie ‘Specificaties’.
 5. Onder ‘Windows-specificaties’ vind je de release-informatie, zoals het versienummer en de build.

achterhalen windows release

Methode 2: Controleren via de opdrachtprompt

 1. Open de opdrachtprompt door op de Windows-toets + R te drukken en ‘cmd’ in te typen.
 2. Voer het commando ‘winver’ in en druk op Enter.
 3. Een nieuw venster wordt geopend met de releasegegevens van Windows.

Met deze eenvoudige methoden kun je snel en gemakkelijk de release van Windows achterhalen. Nu je weet welke release je hebt, ben je goed uitgerust om het meeste uit je besturingssysteem te halen.

Verschillende methoden om je Windows-versie te vinden

Wil je weten welke versie van Windows je hebt? Er zijn verschillende handige methoden en locaties waar je kunt kijken om de versie van Windows op je computer te achterhalen. Hieronder bespreken we enkele van deze methoden.

1. Het instellingenmenu

Een eenvoudige manier om je Windows-versie te vinden, is door het instellingenmenu te gebruiken. Ga naar het Startmenu en klik op het tandwielpictogram om het instellingenmenu te openen. Navigeer vervolgens naar het gedeelte “Systeem” en selecteer “Info”. Hier vind je gedetailleerde informatie over je Windows-versie en editie.

2. Systeeminformatie

Een andere methode om je Windows-versie te controleren, is door gebruik te maken van de systeeminformatie. Typ “systeeminformatie” in het zoekvak van de taakbalk en selecteer de relevante optie in de zoekresultaten. In het venster met systeeminformatie vind je uitgebreide informatie over je besturingssysteem, inclusief de Windows-versie en het build nummer.

Tip: Je kunt ook de sneltoetscombinatie “Windows-toets + R” gebruiken om het venster Uitvoeren te openen en vervolgens “msinfo32” typen om direct naar de systeeminformatie te gaan.

3. Opdrachtprompt

Indien je graag met de opdrachtprompt werkt, kun je ook de Windows-versie controleren via de opdrachtprompt. Open de opdrachtprompt door “cmd” in het zoekvak van de taakbalk te typen en selecteer de optie “Opdrachtprompt”. Typ vervolgens het commando “ver” en druk op Enter. Hiermee wordt het build nummer en de versie van Windows weergegeven.

Opmerking: De opdrachtpromptmethode is meer geschikt voor gebruikers die bekend zijn met de opdrachtregelinterface van Windows.

Controleren van Windows-versie via het instellingenmenu

Wil je weten welke versie van Windows op je computer staat? Geen zorgen, er is een eenvoudige en snelle manier om deze informatie te vinden. Je kunt de Windows-versie controleren via het instellingenmenu. Volg de onderstaande stappen om te ontdekken welke Windows-versie je hebt:

 1. Open het startmenu door op het Windows-logo in de linkeronderhoek van het scherm te klikken.
 2. Klik op het tandwielpictogram om toegang te krijgen tot de instellingen.
 3. In het instellingenmenu klik je op ‘Systeem’.
 4. Selecteer vervolgens ‘Info’ in het linkerdeelvenster.
 5. Onder het gedeelte ‘Specificaties’ zie je de informatie over de versie van Windows die op jouw computer is geïnstalleerd. Hier vind je de exacte versienummers en andere details.

Let op: soms kan het even duren voordat alle gegevens worden geladen.

Met behulp van deze methode kun je snel en gemakkelijk achterhalen welke Windows-versie je hebt. Het instellingenmenu biedt ook andere nuttige informatie over jouw computer. Bekijk het volgende voorbeeldscreenshot om te zien hoe het eruit moet zien:

“Het instellingenmenu is een handige plek om de Windows-versie te controleren. Met slechts een paar klikken kun je de benodigde informatie vinden en je computer up-to-date houden.”

Na het controleren van de Windows-versie via het instellingenmenu, kun je doorgaan naar de volgende sectie waarin we zullen bespreken hoe je de Windows-versie kunt vinden via de systeeminformatie.

Controleren van Windows-versie via systeeminformatie

Wil je weten welke versie van Windows er op jouw pc staat? Een handige manier om dit te achterhalen, is via de systeeminformatie. Hiermee krijg je gedetailleerde informatie over het Windows-besturingssysteem dat op jouw computer is geïnstalleerd.

Om toegang te krijgen tot de systeeminformatie, volg je de onderstaande stappen:

 1. Druk op de Windows-toets + R op je toetsenbord om het “Uitvoeren” venster te openen.
 2. Type “msinfo32” (zonder de aanhalingstekens) in het tekstveld en druk op Enter.

Er wordt een nieuw venster geopend met de systeeminformatie van jouw computer. Hier vind je waardevolle details over de Windows-versie die je zoekt, zoals het besturingssysteem, de versie, de build en andere relevante informatie.

TIP: Een andere manier om snel toegang te krijgen tot de systeeminformatie is door met de rechtermuisknop op “Deze pc” (of “Deze computer”) te klikken en vervolgens te kiezen voor “Eigenschappen”. In het geopende venster vind je dezelfde informatie.

Met behulp van de systeeminformatie kun je nauwkeurig vaststellen welke Windows-versie je hebt, zodat je eventuele problemen kunt oplossen of compatibiliteitsinformatie kunt zoeken voor specifieke software.

Neem een kijkje in de onderstaande systeeminformatie om een idee te krijgen van wat je kunt verwachten:

Weten welke Windows-versie je hebt, is essentieel voor een soepele werking van je computer. Nu je weet hoe je de systeeminformatie kunt raadplegen, ben je goed uitgerust om de nodige updates uit te voeren en de beste ondersteuning te krijgen voor jouw specifieke Windows-versie.

Windows-versie controleren via opdrachtprompt

In dit gedeelte leer je hoe je de versie van Windows kunt controleren met behulp van de opdrachtprompt. Dit kan handig zijn als je graag met de opdrachtprompt werkt.

De opdrachtprompt is een krachtig hulpmiddel waarmee je verschillende taken kunt uitvoeren in Windows. Het stelt je ook in staat om snel informatie over je besturingssysteem te vinden, zoals de versie van Windows die je gebruikt. Volg de onderstaande stappen om je Windows-versie te controleren via de opdrachtprompt:

 1. Open de opdrachtprompt. Je kunt dit doen door “cmd” in te typen in het zoekvak naast de startknop en vervolgens op “Opdrachtprompt” te klikken.
 2. Een nieuw opdrachtpromptvenster wordt geopend. Typ het volgende commando en druk op Enter: winver
 3. Er wordt een dialoogvenster geopend met gedetailleerde informatie over je Windows-versie. Hier kun je je Windows-versienummer en buildnummer vinden.

Het controleren van je Windows-versie via de opdrachtprompt kan handig zijn als je snel toegang wilt hebben tot deze informatie zonder door verschillende instellingenmenu’s te hoeven navigeren. Het is ook handig als je werkt met batchscripts of geautomatiseerde taken waarbij je de Windows-versie moet controleren.

Tip: Als je de versie van Windows snel wilt controleren zonder de opdrachtprompt te openen, kun je ook met de rechtermuisknop op de startknop klikken en “Systeem” selecteren. Hier vind je de basisinformatie over je Windows-versie, inclusief het versienummer en het buildnummer.

Met behulp van de opdrachtprompt kun je eenvoudig controleren welke versie van Windows je hebt. Dit is vooral handig als je snel toegang wilt hebben tot deze informatie zonder door verschillende menu’s te hoeven navigeren. Nu je weet hoe je via de opdrachtprompt je Windows-versie kunt controleren, ben je goed uitgerust om je besturingssysteem te beheren en te zorgen dat je altijd up-to-date bent.

Controleren van Windows-editie en build nummer via het instellingenmenu

Wil je weten welke Windows-editie je hebt en welk build nummer er geïnstalleerd is op jouw systeem? Je kunt deze informatie eenvoudig controleren via het instellingenmenu van Windows. Hieronder vind je de stappen om deze gegevens te achterhalen:

 1. Open het startmenu door op de windows-toets te drukken of door te klikken op het Windows-logo linksonder op je scherm.
 2. Klik op het pictogram van het tandwiel om de “Instellingen” te openen.
 3. In het instellingenvenster, klik op “Systeem”.
 4. Klik in het zijmenu op “Info”.
 5. Scroll naar beneden om de informatie over je Windows-editie en build nummer te vinden.

Met deze stappen kun je snel en gemakkelijk controleren welke Windows-editie je hebt en welk build nummer er geïnstalleerd is op je systeem. Deze gegevens kunnen handig zijn bij het oplossen van problemen, het installeren van compatibele software en het uitvoeren van specifieke taken die vereisen dat je de juiste Windows-versie en build nummer gebruikt.

Tip: Het controleren van je Windows-editie en build nummer via het instellingenmenu is een van de meest directe en toegankelijke methoden. Het biedt een overzichtelijke weergave van je systeeminformatie, waardoor je snel de benodigde gegevens kunt vinden.

Om een visueel overzicht te krijgen van de stappen, bekijk de onderstaande afbeelding:

Met deze eenvoudige stappen kun je jouw Windows-editie en build nummer controleren via het instellingenmenu. Door deze informatie bij de hand te hebben, ben je goed uitgerust om software en updates te beheren en problemen op je Windows-systeem op te lossen.

Overige methoden om je Windows-versie te vinden

Naast de eerder genoemde methoden, zijn er nog enkele andere manieren om je Windows-versie te vinden. Hieronder worden enkele van deze alternatieve methoden beschreven:

 1. Windows Verkenner: Open Windows Verkenner en zoek naar het bestand “winver.exe”. Dubbelklik op dit bestand en er verschijnt een dialoogvenster met daarin de informatie over je Windows-versie.
 2. Configuratiescherm: Ga naar het Configuratiescherm en zoek naar de optie “Systeem en beveiliging”. Klik hierop en vervolgens op “Systeem”, waar je alle informatie over je Windows-versie kunt vinden.
 3. Command Prompt: Open de Command Prompt als administrator en typ het commando “systeminfo”. Druk op Enter en er wordt een lijst met gedetailleerde systeeminformatie weergegeven, inclusief de Windows-versie.

Met behulp van deze methoden kun je gemakkelijk achterhalen welke versie van Windows je hebt en zo de benodigde informatie verkrijgen. Zo kun je bijvoorbeeld controleren of je de nieuwste updates hebt geïnstalleerd of de juiste ondersteuning krijgt bij het oplossen van problemen.

hoe weet ik welke windows ik heb

Belang van het weten van je Windows-versie

Het is van groot belang om te weten welke versie van Windows je hebt. Het hebben van up-to-date informatie over je Windows-versie kan je helpen bij het oplossen van problemen en het uitzoeken van compatibiliteit met software. Of je nu een hobbyist bent die graag nieuwe programma’s en applicaties uitprobeert, of een professional die afhankelijk is van specifieke software, het kennen van je Windows-versie is essentieel.

Door de versie van Windows die je hebt te controleren, kun je ervoor zorgen dat je de juiste updates en beveiligingspatches ontvangt. Microsoft brengt regelmatig nieuwe releases uit om functionaliteit te verbeteren, beveiligingslekken te dichten en bugs op te lossen. Als je niet op de hoogte bent van welke versie je hebt, loop je het risico dat je belangrijke updates mist die je computer veilig en soepel laten draaien.

Bovendien kan het kennen van je Windows-versie je helpen bij het oplossen van problemen. Als je merkt dat bepaalde programma’s niet goed werken of onverwacht vastlopen, kan het controleren van je Windows-versie je helpen om te achterhalen of het probleem wordt veroorzaakt door een incompatibiliteit met de software of dat er een update nodig is om het probleem op te lossen. Op deze manier kun je gericht zoeken naar oplossingen en mogelijke fixes.

Het belangrijkste is dat het weten van je Windows-versie je in staat stelt om compatibiliteitsproblemen te voorkomen. Sommige software en hardware zijn mogelijk niet compatibel met bepaalde versies van Windows. Door te weten welke versie je hebt voordat je nieuwe software of hardware aanschaft, kun je ervoor zorgen dat deze compatibel is met je systeem en geen problemen veroorzaakt.

Om deze redenen is het dus cruciaal om regelmatig te controleren welke versie van Windows je hebt. Er zijn verschillende methoden om dit te doen, zoals het bekijken van de instellingen, systeeminformatie en het gebruik van de opdrachtprompt. Door de juiste methode te kiezen en regelmatig je Windows-versie te controleren, kun je profiteren van maximale prestaties, veiligheid en compatibiliteit.

Voordelen van het kennen van je Windows-versie:

 • Houd je computer up-to-date met de nieuwste updates en beveiligingspatches.
 • Los problemen met softwarecompatibiliteit effectief op.
 • Voorkom incompatibiliteitsproblemen bij het installeren van nieuwe software of hardware.
 • Pas je computer aan specifieke technische vereisten aan.

Conclusie

Hoewel we geen specifieke conclusie kunnen trekken in dit artikel, hebben we je voorzien van alle belangrijke informatie die je nodig hebt om te achterhalen welke versie van Windows je hebt en hoe je deze kunt controleren. We hebben verschillende methoden besproken, zoals het controleren van je Windows-editie en build nummer via het instellingenmenu, systeeminformatie en de opdrachtprompt. Elk van deze methoden biedt je gedetailleerde informatie over je Windows-besturingssysteem.

Het is essentieel om te weten welke versie van Windows je gebruikt, omdat dit je helpt bij het uitvoeren van updates, het oplossen van problemen en het vinden van compatibiliteit met software. Met de informatie die we in dit artikel hebben gedeeld, kun je met vertrouwen aan de slag en de benodigde stappen ondernemen om je Windows-versie te controleren.

Of je nu een ervaren gebruiker bent of nieuw bent in de wereld van Windows, het kennen van je Windows-versie is een waardevolle vaardigheid. Met de juiste kennis kun je effectief samenwerken met je besturingssysteem en optimaal profiteren van de mogelijkheden die het biedt. Blijf op de hoogte van eventuele updates en nieuwe releases, en raadpleeg de informatie in dit artikel wanneer je wilt weten welke Windows-versie je op je computer hebt.

FAQ

Waar kan je zien welke windows je hebt?

Om te achterhalen welke versie van Windows je hebt, zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken. Je kunt de Windows-versie controleren via het instellingenmenu, systeeminformatie of zelfs de opdrachtprompt. Hieronder vind je gedetailleerde instructies voor elke methode.

Hoe controleer je welke Windows editie je hebt?

Het controleren van de Windows-editie op je computer is vrij eenvoudig. Je kunt dit doen door naar het instellingenmenu te gaan en naar de sectie ‘Systeem’ te navigeren. Daar vind je de informatie over de Windows-editie die je momenteel gebruikt.

Hoe controleer je welk Windows build nummer je hebt?

Als je wilt weten welk build nummer van Windows je hebt, kun je dit controleren via de systeeminformatie. Ga naar het instellingenmenu, klik op ‘Systeem’ en selecteer ‘Info’. Onder het kopje ‘Specificaties’ vind je het build nummer van je Windows-installatie.

Hoe achterhaal je de Windows-release?

Het achterhalen van de Windows-release is eenvoudig. Ga naar het instellingenmenu, klik op ‘Systeem’ en selecteer ‘Info’. Daar vind je informatie over de Windows-release die je momenteel gebruikt, samen met andere details over je Windows-installatie.

Hoe kan ik mijn Windows-versie vinden?

Er zijn verschillende methoden om de versie van Windows op je computer te vinden. Je kunt het controleren via het instellingenmenu, systeeminformatie, opdrachtprompt en nog veel meer. Hieronder vind je gedetailleerde instructies voor elke methode.

Hoe controleer je de Windows-versie via het instellingenmenu?

Om de Windows-versie via het instellingenmenu te controleren, ga je naar het startmenu en klik je op het tandwielpictogram om naar het instellingenmenu te gaan. Klik vervolgens op ‘Systeem’ en selecteer ‘Info’. Onder het kopje ‘Specificaties’ vind je de informatie over je Windows-versie.

Hoe controleer je de Windows-versie via systeeminformatie?

Om de Windows-versie via de systeeminformatie te controleren, klik je met de rechtermuisknop op het Windows-pictogram linksonder in het scherm en selecteer je ‘Systeeminformatie’. In het venster dat verschijnt, zie je informatie over je Windows-besturingssysteem, inclusief de versie.

Hoe controleer je de Windows-versie via de opdrachtprompt?

Om de Windows-versie via de opdrachtprompt te controleren, open je de opdrachtprompt door op het Windows-pictogram te klikken, ‘cmd’ in te typen en op Enter te drukken. Typ vervolgens het commando ‘winver’ en druk op Enter. Er verschijnt een nieuw venster met informatie over je Windows-versie.

Hoe controleer je de Windows-editie en het build nummer via het instellingenmenu?

Om zowel de Windows-editie als het build nummer via het instellingenmenu te controleren, ga je naar het instellingenmenu en klik je op ‘Systeem’. Selecteer ‘Info’ en je vindt hier informatie over de Windows-editie en het build nummer.

Zijn er nog andere methoden om mijn Windows-versie te vinden?

Ja, naast de eerder genoemde methoden, zijn er nog enkele andere manieren om je Windows-versie te vinden. Je kunt bijvoorbeeld de informatie bekijken in het configuratiescherm of de eigenschappen van je computer controleren.

Waarom is het belangrijk om te weten welke Windows-versie je hebt?

Het is belangrijk om te weten welke versie van Windows je hebt, omdat dit helpt bij het uitvoeren van updates en het zoeken naar ondersteuning. Bovendien kunnen sommige software en applicaties specifieke vereisten hebben op basis van de Windows-versie, dus het kennen van je versie is van essentieel belang.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest